30 вересня 2022 р.

Хроніка Першого національного з футболу. Ч.18: Не до жартів в Одесі

За три дні після київського поєдинку на «Прикарпаття» очікувала зустріч з відвертим аутсайдером змагань одеськими армійцями. До Одеси іванофранківці їхали у не найкращих ігрових та психологічних кондиціях, безпросвітно занурюючись в глибоке дно турнірної таблиці. Шанси на продовження боротьби за місце під сонцем для клубу з берегів Бистриць хоч і залишалися, але розглядалися вже більше як теоретичні. Будь-яка осічка в Одесі позбавляла їх «Прикарпаття» остаточно.
     Що стосується суперника, то армійський колектив з Південної Пальміри напередодні цього матчу несподівано для багатьох почав подавати ознаки футбольного життя. Одесити у попередньому турі не лише здобули свою першу звитягу в чемпіонаті, але й зробили це впевнено і безапеляційно в двобої з одним із безпосередніх претендентів на лідерські позиції в підгрупі. Відтак з’явилися підстави припускати, що пізнавши смак перемоги у грі з буковинцями, армійці спробують повторити свій свіжий успіх і в матчі з прикарпатцями та водночас поквитатися за прикру поразку в Івано-Франківську у першому колі.
     Чим завершилося одеське протистояння аутсайдерів національної першості в сезоні-92, згадуємо разом з Орестом Олексишиним…
***

     21.05.1992. СК «Одеса» (Одеса) – «Прикарпаття» (Івано-Франківськ) – 1:0 (0:0).  
     Суддя: О. Тютюн (Фастів). 
     СК «Одеса»: Шуховцев, Романенко, Ролевич, Кочвар, Мусолітін (Рудчук, 80), Єрмаков, Леш, Харьковщенко, Стоянов, Парахневич, Єремєєв. 
     «Прикарпаття»: Сташко, Винник, Ватаманюк, Волосянко, Мельничук (Русановський, 46), Ковтанюк (Ковальчук, 71), А. Шулятицький, Романчук, Ю. Шулятицький, Савка, Русак.
     Гол: Мусолітін (47). 
     Попереджені: Ю. Шулятицький, Єрмаков, Леш. 

     «Після проміжного фінішу національного футбольного чемпіонату України, коли суперництво максимально загострилося, в другій підгрупі дехто сподівався «поживитись» за рахунок одеського СКА. Спочатку ці надії виправдалися, однак у позаминулому турі в Дніпропетровську аутсайдер буквально приголомшив господарів поля, котрим забив три м’ячі.
     Мабуть, тренери і футболісти «Буковини» не оцінили цей випадок належним чином. І тому минулого понеділка поплатилися за свою безпечність програвши в Одесі – 0:3.
     Наші земляки, які виступали тут позавчора, можуть «гордитися», адже вони зазнали поразки з мінімальним рахунком 0:1 (єдиний м’яч на 47-й хвилині провів у ворота гостей півзахисник Мусолітін). Але, як розповів місцевий журналіст Ю. Дениско, гравцям «Прикарпаття» просто пощастило, бо упродовж всієї зустрічі вони лише відбивали наполегливі атаки суперника.
     Мимоволі виникає питання: чому це так раптово піднялася хвиля активності у, здавалося, ще безпорадної вчора команди з берегів Чорного моря? Певно, не тільки через те, що днями змінили її назву – на спортивний клуб «Одеса». Бо цей, на перший погляд, формальний факт пов’язаний з появою у команди надійного спонсора, яким стала рекламна фірма «Гармонія».
     А щодо «Прикарпаття», то, зазнавши четвертої невдачі підряд, його футболісти остаточно підписали собі вирок у кваліфікаційному турнірі, навіть незважаючи на те, що «Нафтовик» і «Зоря-МАЛС» також програли. Бо до фінішу змагань лише чотири тури».
Орест Олексишин
(газета «Галичина» від 23 травня 1992 р.)
***
      Інші матчі цього ігрового туру в другій підгрупі принесли такі результати: Нафтовик – Дніпро 0:1, Металіст – Зоря-МАЛС 1:0, Динамо – Буковина 1:0.

Таблиця чемпіонату (друга підгрупа) станом на 22 травня:

 ІВНПМО
Динамо14104020-624
Дніпро1582518-1318
Металіст1464417-1216
Нива Тр.1364411-716
Буковина1364414-1216
Волинь1371518-1215
Зоря-МАЛС1553719-2013
Нафтовик
144377-1711
Прикарпаття142483-138
СК Одеса
1521127-255

     Далі буде…
***

Одеський стадіон СКА, на якому однойменний клуб проводив домашні матчі у Першому національному чемпіонаті України (фото О. Владімирського)


Фрагмент футбольної програмки матчу


Автор переможного гола у складі СК «Одеса» В. Мусолітін (1990-ті рр., фото з сайту: https://football.odessa.ua)

Немає коментарів:

Дописати коментар