9 серпня 2022 р.

Хроніка Першого національного з футболу. Ч.9: Крига скресла?

Після здобуття почесної нічиєї у протистоянні з київським «Динамо» у наступному турі «Прикарпаття» небезпідставно розраховувало в рідних стінах на ще кращий результат. Хоча найближчий суперник одеський СКА і замикав таблицю перегонів, досі не записавши до свого активу ще жодного очка (найгірший показник серед усіх клубів вищої ліги), але матч із ним для іванофранківців був на вагу золота. Водночас і для армійців відповідальність за результат була високою, позаяк втрата очок фактично викреслювала колектив із переліку реальних конкурентів у боротьбі за місце серед найкращих.
    
Чи мали рацію ті прихильники футболу, що називали поєдинок 6-го туру в Івано-Франківську справжньою битвою аутсайдерів, у якій на перший план на полі вийде не ігрова постава і технічна майстерність обох дружин, а міцність їхнього характеру і бійцівські якості, дізнаємося з наведеної нижче публікації…

***


     30.03.1992. «Прикарпаття» (Івано-Франківськ) – СКА (Одеса) – 1:0 (0:0).
     Суддя: Я. Лемех (Львів). 
     «Прикарпаття»: Пироженко, Хомин, Ватаманюк, Русановський, Мельничук (Ковальчук, 46), Лахмай, А. Шулятицький, Романчук, Волосянко, Савка, Русак. 
     СКА: Четин, Огородник, Ролевич, Кочвар, Тутиченко, Єрмаков, Рудчук (Леш, 74), Харьковщенко, Строєнко (Стоянов, 68), Мусолітін, Єремєєв. 
     Гол: Лахмай (85, з 11-метрового удару). 
     Попереджені: Хомин, Лахмай, Рудчук.

     «Ох, як нелегко даються цього сезону забиті м’ячі «Прикарпаттю» (котре до речі, торік реально претендувало на «Рубіновий кубок» «Молоді України», що вручається найрезультативнішій команді другої ліги). А нині довелося чекати майже 540 (!) хвилин, поки іванофранківці відкриють свій «власний рахунок».
     Ті оптимісти, які сподівалися, що наші земляки легко здолають аутсайдера другої підгрупи, дуже помилились. Для СКА звітний матч був практично останнім шансом випробувати долю у суперництві за місце «під сонцем». Через це гості сил не шкодували. А тим часом було добре помітно, що прикарпатцям після проведеного ними на «відмінно» поєдинку проти київського «Динамо» просто було важко уже через два дні знову зіграти на межі власних можливостей.
     Хоча позавчора у першому таймі в атаці вони усе-таки діяли активніше, стараючись за рахунок вищої швидкості поставити суперника в тупик. І якби Хомин не промахнувся двічі з вигідної позиції, можливо, його партнери відчули б себе упевненіше. Але він обидва рази навіть не влучив у ворота.
     Після перерви тренерам «Прикарпаття» довелося робити вимушені перестановки. Коли Хомин відійшов назад, замінивши травмованого Мельничука, в атаці іванофранківців виник своєрідний вакуум. Ні, вони, як і раніше вперто спрямовували м’яч до штрафного майданчика одеситів, але з кожною хвилиною ці дії нагадували відчай перед упертим суперником.
     І все-таки надія не померла. Огородник збив з ніг Русака, який рвався до воріт. Пенальті чітко реалізував Лахмай, після чого у штрафному майданчику СКА виникла купа мала: ось так тішилися іванофранківці…
     Цим поєдинком вони вичерпали третину передбаченої для них турнірної дистанції. Наприкінці першого кола їх чекають дуже нелегкі матчі в Чернівцях, Дніпропетровську і Луганську. Можливо, перша удача додасть нашим землякам нових сил у цьому складному випробуванні. Зрештою, на це не без підстав розраховує і головний тренер «Прикарпаття» Іван Краснецький».
Орест Олексишин
(газета «Галичина» від 1 квітня 1992 р.)
***
     Ось як зіграли у цьому турі інші команди другої підгрупи: Дніпро – Нафтовик 2:0, Зоря-МАЛС – Металіст 2:2,  Волинь – Нива Тр. 1:0.

     Таблиця чемпіонату (друга підгрупа) після зіграних матчів 6-го туру:
 
 ІВНПМО
Буковина53207-38
Динамо43106-27
Волинь53115-27
Дніпро53026-36
Металіст62228-66
Нива Тр.52124-35
Нафтовик62132-65
Прикарпаття61321-25
Зоря-МАЛС51135-83
СКА50052-110

     Далі буде…
***

Титулка футбольної програмки матчу


Автор переможного гола у складі
«Прикарпаття» В. Лахмай (1990-ті рр.)

СКА Одеса (1992 р., фото з сайту: https://www.ua-football.com)

Немає коментарів:

Дописати коментар