13 вересня 2022 р.

Хроніка Першого національного з футболу. Ч.14: Коли зникають надії

Вольова перемога, здобута футболістами «Прикарпаття» у своєму попередньому матчі, давала їм підстави розраховувати на досягнення подібного позитивного результату і в черговому домашньому поєдинку з «Буковиною». І хоча обидва суперники у переддень зустрічі перебували на різних полюсах турнірної таблиці, підсумок їх першого побачення у цій першості в Чернівцях (нічия 0:0) не виявив якоїсь помітної ігрової прірви між колективами. Тож симпатики івано-франківського клубу небезпідставно сподівалися, що їх улюбленій команді виявиться цілком до снаги удруге поспіль занести у свій послужний актив таку потрібну перемогу. 
     У порівнянні з матчем першого кола в стартових складах обох колективів відбулися певні зміни. В прикарпатців з перших хвилин на полі з’явилися Сташко, який втретє вряд зайняв місце у воротах, і Ю. Шулятицький в атакувальній лінії. У буковинців же відбулося ще більше замін і цього разу в старті з’явилося відразу четверо гравців –  Гій, Олійник, Федоров і Мустафаєв.
     Про подробиці футбольного протистояння географічних сусідів з Івано-Франківська і Чернівців в рамках 13-го туру національного чемпіонату 1992 р. згадаємо далі разом з Орестом Олексишиним...
***
     07.05.1992. «Прикарпаття» (Івано-Франківськ) – «Буковина» (Чернівці) – 0:1 (0:1).  
     Суддя: С. Татулян (Київ). 
     «Прикарпаття»: Сташко, Хомин, Ватаманюк, Русановський (Ковтанюк, 79), Мельничук, Лахмай, А. Шулятицький, Романчук (Ковальчук, 58), Ю. Шулятицький, Волосянко, Русак.  
     «Буковина»: Циткін, Соботюк, Войтюк, Мустафаєв, Махиня, Федоров, Будник, Гій, Олійник, Алістаров (Марков, 79), Мінтенко (Фінкель, 67).
     Гол: Олійник (44). 
     Попереджено Федорова.

     «Перемога у звітному поєдинку залишала іванофранківцям надію в суперництві за місце під сонцем, а поразка робила їх шанси досить проблематичними. На жаль, сталося останнє, хоча…
     Втім, розмови про те, що «Буковину» фортуна деколи обдаровує не лише посмішкою, трохи перебільшені. Позавчора ми усе-таки переконались, як уміє ця добре збалансована команда, залежно від перебігу подій на футбольному полі, грамотно будувати свою гру, використовуючи найменшу похибку суперника.
     Здавалось би, в першому таймі господарями становища були прикарпатці. Не мали вони, правда, переваги у швидкості, однак завдяки наполегливості їм частіше вдавалося проникати до чужого штрафного майданчика. Шкода тільки, що Русакові та Лахмаю при завершенні атак бракувало точності.
     Гості ж, зробивши основну ставку на контрвипади, тривалий час не могли створити жодної реальної загрози біля воріт «Прикарпаття». Але поступово завдяки активності своїх півзахисників вони дали зрозуміти іванофранківцям, що володіють грізною зброєю.
     Розрахунок робили передусім на досвідченого Олійника. В одному випадку він, правда, з близької відстані не влучив у ціль, зате передостання хвилина тайму виявилася фатальною для господарів. На перший удар Олійника чудом зреагував Сташко, а Мінтенко, намагаючись добити м’яч, поцілив у перекладину, і все-таки його партнер – уже з третьої спроби – не промахнувся. Цікаво, що захисники «Прикарпаття» в цьому епізоді ніби виключилися з гри.
     А по перерві «Буковина», як це уже не раз виходило їй в нинішньому чемпіонаті, стійко тримали оборону. Тим паче, що її завдання полегшували прикарпатці, для котрих поспіх і метушня були не найкращими союзниками. Якщо в попередньому матчі із «Зорею» вони знайшли додаткові сили і врешті-решт зламали опір суперника, то чернівецька команда виявилася горішком міцнішим.
     Можна, звичайно, дорікати київському арбітрові Татуляну, який на 62-й хвилині закрив очі на явне порушення правил гостями в їх штрафному майданчику. Але, розраховуючи лиш на милосердя футбольного судді, далеко не заїдеш».
Орест Олексишин
(газета «Галичина» від 9 травня 1992 р.)
***
      Результати інших матчів 13-го туру в другій підгрупі вищої ліги: Нива Тр. –
Нафтовик 2:0, Дніпро – Динамо 0:1, Зоря-МАЛС – СКА 1:0.
     Окрім того, 29 квітня відбулися матчі 12-го туру
Буковина – Зоря-МАЛС 3:1, СКА – Волинь 0:2, а 2 травня – матч 16-го туру  Нива Тр. – Волинь 2:0. 

     Таблиця чемпіонату (друга підгрупа) після матчів
13-го туру:

 ІВНПМО
Динамо1073015-517
Буковина1264214-816
Нива Тр.1263310-515
Волинь1261515-1213
Дніпро1152412-912
Зоря-МАЛС1251616-1611
Металіст1143414-1111
Нафтовик114255-1110
Прикарпаття112453-98
СКА1201113-211

     Далі буде…
***

Фрагмент футбольної програмки матчу


Автор переможного гола у складі «Буковини» В. Олійник


Ігрова дуель прикарпатця В. Лахмая (ліворуч) і буковинця Ю. Махині
(7 травня 1992 р., фото П. Белея)

Немає коментарів:

Дописати коментар