1 вересня 2022 р.

Хроніка Першого національного з футболу. Ч.13: Друга дія малої драми

Минуло трохи більше тижня і футболістам «Прикарпаття» та «Зорі-МАЛС» волею календаря знову випало зійтися між собою у матчі першості. Протистояння цих команд-аутсайдерів на самому старті другого кола змагань, тепер вже у Франківську, мало для них таку ж надзвичайну вагу, як і попередня очна зустріч в Луганську. Нагадаємо, що у тому поєдинку господарі завдали прикарпатцям болючої поразки з рахунком 4:0. Після цього успіху футболісти «Зорі-МАЛС» на емоційному підйомі здолали ще й одного з лідерів чемпіонату «Буковину» і за підсумками першої половини турніру нарешті опинилися поза зоною вильоту. Але поки що тільки за додатковими показниками.
     Зважаючи на відставання «Прикарпаття» у таблиці першості від рятівної сьомої позиції на три очки,  будь-який результат в двобої з луганцями, крім перемоги, фактично мав би для іванофранківців незворотні фатальні наслідки. Водночас і турнірне становище «Зорі-МАЛС» виглядало ще занадто хитким, аби її гравці могли дозволити собі вийти на поле «Електрону», позбавленими особливих амбіцій. 
     Тренери обох клубів, прикарпатець І. Краснецький і луганець А. Куксов,  внесли по дві зміни до стартових складів своїх команд на поточний матч у порівнянні з попередньою очною зустріччю між ними. У господарів на поле з перших хвилин з’явилися Сташко і Григорчук, які в Луганську взагалі не грали, а у гостей – Литвинов і Бєдний, які виходили на заміни.
     Про те, як розвивалися події у матчі 11-го туру між «Прикарпаттям» та «Зорею-МАЛС» розкаже детальніше у своїй публікації Орест Олексишин…  
***

     25.04.1992. «Прикарпаття» (Івано-Франківськ) – «Зоря-МАЛС» (Луганськ) – 2:1 (0:1). 
     Суддя
: С. Татулян (Київ). 
     «Прикарпаття»: Сташко, Хомин, Ватаманюк, Русановський (Ю. Шулятицький, 59), Мельничук, Лахмай, А. Шулятицький, Романчук, Волосянко, Григорчук (Ковальчук, 46), Русак. 
     «Зоря-МАЛС»: Нікітін, Чухлеба, Фокін, Ярмолич, Литвинов, Жуненко (Микитин, 81), Коробченко, Фурсов, Бєдний, Севідов, Гусейнов. 
     Голи: Гусейнов (27), Ю. Шулятицький (70, з 11-метрового удару), Ватаманюк (82).

     «– Ми розраховували на перемогу, – не приховуючи невдоволення сказав після матчу головний тренер «Зорі» Анатолій Куксов. – Бо сьогодні, на мій погляд, наша команда усе-таки трохи сильніша, ніж «Прикарпаття». Але, по-перше, гравці не виконали тренерських настанов, а крім того, цей несподіваний поворот у грі…
     Поспівчувавши нашому співрозмовникові, у свою чергу тактовно натякнули, що десять днів тому в першому поєдинку цих суперників таку ж неприємну для себе ситуацію пережили іванофранківці. Вони мали шанс одібрати у «Зорі» принаймні очко, проте спортивна фортуна, яка часто позбавляє футбол елементарної логіки, поставили їх на коліна. Цього ж разу не пощастило (деякою мірою) гостям з Луганська.
     Втім, «Зоря», створивши на 27-й хвилині практично єдиний за весь матч небезпечний момент біля воріт суперника, миттєво скористалася розгубленістю захисників «Прикарпаття»: Гусейнов проштовхнув у ворота м’яч, який перед тим ковзнув по перекладині. Можливо, гості й до цього ігрового епізоду і пізніше показали б усе, на що спроможні, якби їх не заколисали трохи своїми неузгодженими діями господарі поля.
     Це було примітно до перерви, коли прикарпатцям в атаці явно не вистачало упевненої, твердої руки організатора. Зокрема, не зміг вийти на поле Савка (під час розминки дала знати про себе стара травма), і його в останній момент замінив Григорчук, поки що далекий від своєї найкращої спортивної форми. Невдала «рокіровка» змусила тренерів «Прикарпаття» в другому таймі знову йти на ризик, що цілком виправдався. Іванофранківці помітно додали у швидкості, а головне – почали шукати найменшу нагоду для обстрілу воріт суперника. Тричі після потужних ударів Русака та Лахмая чудову реакцію показав Нікітін. 
     Але остаточний перелом у перебігу подій на футбольному полі стався по тім, як потерпілий з пенальті зрівняв рахунок (а Ю. Шулятицького грубо атакував у своєму штрафному майданчику капітан «Зорі» Фокін). З кожною хвилиною прикарпатці нарощували тиск на ворота гостей, котрі уже рятувалися, як могли. Однак чергової неприємності уникнути не вдалося. Порушивши правила метрів за 27-28 від воріт, луганці в гарячці й стінку вишикували невдало, за що покарав їх Ватаманюк – сильним ударом спрямував м’яч у незахищений кут.
     Ось такою драматичною виявилася кінцівка матчу, ставка в якому була надто високою для обох команд. Здобувши перемогу, «Прикарпаття» зберегло надію на кращу турнірну долю».
Орест Олексишин
(газета «Галичина» від 30 квітня 1992 р.)
***
    
Результати інших поєдинків 11-го туру
в другій підгрупі: Буковина – Дніпро 1:2, Динамо – Волинь 2:0, СКА – Нива Тр. 0:1, Металіст – Нафтовик 2:0.

     Таблиця чемпіонату (друга підгрупа) після зіграних матчів 11-го туру:

 ІВНПМО
Динамо963014-515
Дніпро1052312-812
Буковина1044210-712
Волинь1051413-1011
Металіст1143414-1111
Нива Тр.104336-511
Нафтовик104245-910
Зоря-МАЛС
1041514-139
Прикарпаття102443-88
СКА100193-181

     Далі буде…
***

Фрагмент футбольної програмки матчу


Автор переможного гола у складі «Прикарпаття», капітан команди Я. Ватаманюк (1992 р., фото П. Белея)


Спроба
прикарпатців А. Хомина (2-й ліворуч), А. Романчука (5-й ліворуч) і Р. Григорчука (6-й ліворуч) прорвати оборону «Зорі-МАЛС» (25 квітня 1992 р., фото П. Белея) 


П
рикарпатці А. Романчук (1-й ліворуч), А. Хомин (2-й ліворуч), ) і П. Русак (5-й ліворуч) у черговій атаці на ворота луганців (25 квітня 1992 р., фото П. Белея)

Немає коментарів:

Дописати коментар