17 серпня 2022 р.

Хроніка Першого національного з футболу. Ч.11: Сповзання на дно

На кінцевому відтинку першого кола змагань 1992 р. у вищій лізі на «Прикарпаття» чекав черговий спарений виїзд на схід країни, тепер у Луганськ і Дніпропетровськ. У недалекій минувщині футболу Радянської України місцеві клуби «Зоря» і «Дніпро» були не просто пересічними пунктами на спортивній карті республіки. Нагадаємо, що свого часу і луганці (1972 р.), і дніпровці (1983, 1988 рр.) ставали найкращими футбольними командами СРСР. 


Стадіони в Дніпрі (вгорі) та Луганську (внизу), на яких зіграли свої гостьові матчі в сезоні 1992-го прикарпатці
 

     Саме з огляду на попередні заслуги цих колективів багато хто автоматично розглядав їх найближчі перспективи вже в національному чемпіонаті України у безхмарному світлі. Але навряд чи доцільно було керуватися подібним підходом у тих складних політичних і соціально-економічних умовах, які супроводжували процес становлення власного футбольного господарства в країні на початку 1990-х.
     У цьому контексті показовим був стан справ із підготовкою до сезону 1992 р. луганської «Зорі». Клуб, який став срібним призером останньої першості в так званій «західній» буферній зоні другої ліги СРСР, наприкінці 1991-го вразив гострий фінансовий колапс. За кілька місяців до цього від підтримки команди відмовився «Луганськтепловоз». Не відчувалося особливої допомоги і від іншого співвласника клубу міськвиконкому Луганська. Тож дійшло до того, що футболісти були вимушені діставати з кишень отримані від облради профспілок преміальні за успішний виступ в минулому чемпіонаті, аби профінансувати передсезонний тренувальний збір «Зорі» в Сочі.  
     У цій наближеній до безвихідної ситуації рятівником луганського клубу незадовго до старту національної першості стало науково-виробниче комерційне об’єднання з … Москви МАЛС. При цьому російські комерсанти однією з умов наступної співпраці висунули й вимогу відкоригувати саму назву майбутньої футбольної структури. Відтак новостворений у Луганську клуб почав йменуватися «Зоря-МАЛС».  
     У порівнянні з попереднім сезоном кістяк луганської команди зберігся майже цілком. Перейшов до київського «Динамо» тільки О. Волотьок, тоді як поповнили лави «Зорі-МАЛС» Т. Гусейнов і С. Ярмолич із запорізького «Металурга».  
     Як виявилося, негаразди організаційного і фінансового характеру, які в ході передсезонної підготовки супроводжували футболістів луганського клубу, негативно позначилися на старті команди в національних змаганнях. Спочатку у лютому місяці в 1/16 фіналу трапилося  кубкове фіаско в домашньому поєдинку проти стрийської «Скали», а далі три поспіль березневі поразки в чемпіонаті. І тільки ближче до завершення першої половини першості після серії успішних ігор в стані луганців з’явився проблиск надії, що ще не все втрачено. Мінімальна одноочкова перевага «Прикарпаття» над «Зорею» перед їх очним протистоянням тільки підкреслювала ціну, яку матиме його результат для обох дружин в подальшому.   
     Що стосується «Дніпра», то проблем, подібних на описані вище в клубному господарстві луганчан, у нього
в сезоні 1992-го не спостерігалося. Ще виступаючи у союзних змаганнях, в кінці 80-х «Дніпро» став першим госпрозрахунковим футбольним клубом на радянських просторах. Водночас дніпряни мали можливість розраховувати й на міцне плече, підставлене їм з боку головного спонсора заводу «Південьмаш».
     Якщо вести мову про кадровий потенціал «Дніпра» у першій національній першості, то ще в попередньому сезоні керівництвом клубу було взято курс на омолодження команди. В 1992 р. процес зміни поколінь у колективі набув ще виразніших тенденцій. Можливо, саме цей фактор вплинув на певну нестабільність виступів «Дніпра» у матчах першого кола, коли перемоги у рідних стінах змінювалися невдачами у зустрічах на виїзді. Та навіть цей нюанс не заважав дніпрянам залишатися у колі головних претендентів на медалі чемпіонату. 
     У запропонованих нижче невеликих газетних нотатках Орест Олексишин поділився своїми журналістськими враженнями від результатів гостьових виступів «Прикарпаття» в Луганську і Дніпропетровську…
***
     16.04.1992. «Зоря-МАЛС» (Луганськ) – «Прикарпаття» (Івано-Франківськ) – 4:0 (0:0).  
     Суддя: О. Тютюн (Фастів). 
     «Заря-МАЛС»: Нікітін, Чухлеба, Фокін, Ярмолич, Мартиненко (Литвинов, 51), Жуненко, Коробченко, Фурсов, Колесников (Бєдний, 53), Севідов, Гусейнов. 
     «Прикарпаття»: Пироженко, Хомин, Ватаманюк, Русановський (Ковальчук, 80), Мельничук (Ковтанюк, 78), Лахмай, А. Шулятицький, Романчук, Волосянко, Савка, Русак.     
     Голи: Фокін (69), Севідов (72), Гусейнов (75), Коробченко (89). 

      «У семи попередніх поєдинках футболісти «Прикарпаття» забили найменше м’ячів серед усіх учасників національного чемпіонату, хоча й, з другого боку, лише двічі дозволяли суперникам результативно завершувати атаки на ворота, які упевнено захищав Олег Пироженко. Через це трохи несподіваною була позавчорашня невдача іванофранківців на стадіоні в Луганську. Тут вони поступилися з розгромним рахунком – 0:4 місцевій «Зорі-МАЛС», з котрою, до речі, після цього помінялися сходинками в турнірній таблиці другої підгрупи.
      Зрозуміло, зняти психологічний стрес після такої поразки тренерам команди буде нелегко, а вже завтра її чекає не менш серйозне випробування у Дніпропетровську. Тим паче, що «Дніпро» у рідних стінах програв (0:1) «Буковині», тож, мабуть, його футболісти не захочуть знову стати хлопчиками для биття. Втім, у цьому сезоні було вже стільки непередбачених поворотів, на які не встигли реагувати навіть найспритніші любителі прогнозів».

Степан Олежко (Орест Олексишин)
(газета «Галичина» від 18 квітня 1992 р.)


Фрагмент футбольної програмки матчу «Зоря-МАЛС» – «Прикарпаття»


Футболісти
«Зорі-МАЛС» під час тренувального заняття (1992 р.)


Автори переможних голів у складі
«Зорі-МАЛС» в матчі з «Прикарпаттям»
***
     19.04.1992. «Дніпро» (Дніпропетровськ) – «Прикарпаття» (Івано-Франківськ) – 1:0 (1:0).  
     Суддя: В. Звягінцев (Донецьк). 
     «Дніпро»: Городов, Горілий, Беженар, Дірявка, Сасько, Полунін, Похлєбаєв, Паляниця (Думенко, 46), Захаров (Омельчук, 85), Москвін, Коновалов.  
     «Прикарпаття»: Сташко, Хомин, Ватаманюк, Русановський (Ковтанюк, 78), Мельничук, Лахмай, А. Шулятицький, Романчук (Ковальчук, 63), Волосянко, Савка, Русак. 
     Гол: Беженар (12, з 11-метрового удару). 
     Попереджені: Дірявка, Ковтонюк. 
    
     «Надії на те, що своє важке турне на фініші першого кола футболісти «Прикарпаття» зможуть завершити достойно, не справдилися. І в Дніпропетровську, де гра була невиразною та малопривабливою, вони зазнали невдачі – 0:1. Переможний м’яч центральний захисник «Дніпра» Беженар провів на 12-й хвилині з 11-метрового удару. Та хоча до фінального свистка залишалось ще дуже багато часу, іванофранківці не спромоглися перехопити ініціативу й відігратися, а цією поразкою, до речі, вони поставили себе у дуже скрутне становище».
Степан Олежко (Орест Олексишин)
(газета «Галичина» від 21 квітня 1992 р.)


Фрагмент футбольної програмки матчу «Дніпро» – «Прикарпаття»


А
втор переможного гола у складі «Дніпра» в матчі з «Прикарпаттям», гравець національної збірної С. Беженар (1990-ті рр., фото з сайту: https://uk.zbirna.com)


«Дніпро» Дніпропетровськ (1992 р., фото з сайту: https://fcdnipro.com)


Відеозапис матчу «Дніпро» «Прикарпаття»

****
      Результати інших матчів 9-10-го турів у другій підгрупі вищої ліги:
Дніпро – Буковина 0:1, Нива Тр. – СКА 1:0; 
Зоря-МАЛС – Буковина 2:1, Волинь – СКА 3:0, Нафтовик – Металіст 1:0, Нива Тр. – Динамо 0:2.
     Окрім того, 16 квітня відбувся матч 13-го туру Волинь – Металіст 3:1, а 23 квітня – пропущений матч 6-го туру Буковина – Динамо 0:0. 


     Таблиця чемпіонату (друга підгрупа) після матчів першого кола:

 ІВНПМО
Динамо853012-513
Буковина94419-512
Волинь951313-811
Дніпро942310-710
Нафтовик94235-710
Зоря-МАЛС941413-119
Металіст1033412-119
Нива Тр.
93335-59
Прикарпаття91441-76
СКА90183-171

     Далі буде…

Немає коментарів:

Дописати коментар