11 серпня 2022 р.

Хроніка Першого національного з футболу. Ч.10: З повагою до лідера

Відсвяткувавши в 6-у турі свою першу перемогу в чемпіонаті, футболісти «Прикарпаття» трохи поліпшили власні турнірні перспективи. Для прикладу, за підсумками туру вони вже  наздогнали по очках найближчих сусідів у таблиці («Нафтовик» і «Ниву)», які розташовувалися поза зоною вильоту, поступаючись їм тільки за додатковими показниками. А від клубів, що ділили поміж собою 2-3 місця в підгрупі, прикарпатці перебували на віддалі однієї перемоги. Водночас така щільність показників команд у турнірній таблиці вимагала від івано-франківських футболістів задля збереження собі прописки у вищій лізі поповнення відповідного очкового запасу не лише в поєдинках у рідних стінах, але й поза ними.
     На найближчий виїзний матч «Прикарпаття» відправилося до сусідніх Чернівців. Несподівано для багатьох на старті перегонів саме місцева «Буковина» стала справжнім порушником спокою у своїй підгрупі і протягом всієї третини турнірної дистанції продовжувала залишатися серед лідерів змагань. Зважаючи на цей нюанс, заруба між сусідами заповідалася ще та. 
    
Поміж тим, кинувши оком на історію протистоянь «Прикарпаття» і «Буковини» за останнє до цієї зустрічі десятиріччя в змаганнях другої
союзної ліги, можна було легко вловити неприємну для іванофранківців тенденцію – привозити з Чернівців додому очки виявлялося для них повсякчас справою проблемною. Так, у 1980-х прикарпатці під час восьми турнірних вояжів сюди зазнали семи поразок і лише одного разу спромоглися відсвяткували перемогу.
      Чи вдалося футболістам «Прикарпаття» вже в рамках національної першості 1992 р. покращити власний баланс гостьових поєдинків з «Буковиною» згадуємо далі разом з Орестом Олексишиним… 
***


     05.04.1992. «Буковина» (Чернівці) – «Прикарпаття» (Івано-Франківськ) – 0:0.
     Суддя:
С. Сельменський (Ужгород). 
     «Буковина»: Циткін, Соботюк, Войтюк, Марков, Махиня, Задорожняк, Будник, Кисляков (Крячик, 64), Фінкель, Алістаров, Мінтенко (Іванов, 76). 
     «Прикарпаття»: Пироженко, Хомин, Ватаманюк, Русановський, Мельничук, Лахмай, А. Шулятицький, Романчук (Винник, 80), Волосянко, Савка, Русак (Ковальчук, 88).     
     Попереджено
Будника.

    
«Напередодні матчу в штабі «Буковини» зчинився маленький переполох. Не попередивши нікого, втекли з Чернівців Жиров і Березнер. Ще двоє – капітан команди Гій та Федоров виявилися травмованими. Тож, зрозуміло, тренерам «Буковини» було не до інтерв’ю, яке уже позавчора, зокрема, місцевий журналіст намагався взяти для традиційної переклички по Українському радіо.
     Зрештою, перебіг подій на футбольному полі засвідчив: нині в чернівецькій команді, що вдома звикла приголомшувати суперника навальними атаками, справді виникли серйозні проблеми. Весь перший тайм, наприклад, гра була цілком рівною, якщо не сказати трохи різкіше – безбарвною. Лише двічі біля воріт суперників виникали більш-менш реальні загрози: на 12-й хвилині в екстремальній ситуації сміливо діяв Пироженко, а незадовго до перерви під удар А. Шулятицького кинувся Соботюк.
     Чи могли наші земляки взяти ігрову ініціативу в свої руки? Якби не гострий епізод на 46-й хвилині, коли майже випадково м’яч дістався Мінтенку і він з близької відстані влучив у перекладину, то, можливо, це вдалося б їм зробити. Але надалі якось інтуїтивно півзахисники «Прикарпаття», котрі в першому таймі активно сковували дії суперника у середині поля, стали усе частіше озиратися на свої ворота (хоча буковинці, заволодівши надовго територіальною перевагою, так і не змогли зламати опір гостей).
     І лише в одному випадку, хвилин за десять до фінального свистка, іванофранківцям вдалася швидка контратака. Хомин, обігравши суперника на фланзі, зробив націлену передачу в центр штрафного майданчика, куди уже рвонувся Русак, але його відверто збив з ніг захисник «Буковини». Ужгородський арбітр Сельменський холоднокровно зреагував на явне порушення правил: мовляв, нічого страшного не сталося. Напевно, не випадково подейкують, що команді Школьникова (цебто головного тренера «Буковини») призначити пенальті на її полі не може насмілитися жоден арбітр…
».
Орест Олексишин
(газета «Галичина» від 7 квітня 1992 р.)

***
     Інші матчі 7-го туру в другій підгрупі принесли такі результати: Металіст – Волинь 3:1, Нафтовик – Нива Тр. 0:0, Динамо – Дніпро 2:2, СКА – Зоря-МАЛС 0:1.
     У 8-у турі змагань (
«Прикарпаття» вільне від ігор) зафіксовано наступні результати: Металіст – Нива Тр. 0:0, Нафтовик – Волинь 2:1, Динамо – Зоря-МАЛС 2:1, СКА – Дніпро 1:1.
    
     Таблиця чемпіонату (друга підгрупа) після зіграних матчів 7-го туру:

 
 ІВНПМО
Динамо642010-310
Металіст833211-79
Буковина63307-39
Дніпро73229-68
Нафтовик83234-78
Волинь73137-77
Нива Тр.72324-37
Прикарпаття71421-26
Зоря-МАЛС72147-105
СКА70163-131

     Далі буде…
***

Ф
рагмент футбольної програмки матчу


Фрагмент футбольної програмки матчу


Ф
рагмент футбольної програмки матчу


Арбітр матчу (і за версією прикарпатців його антигерой) С. Сельменський


Чернівецький стадіон «Буковина», на якому однойменний клуб проводив домашні матчі у Першому національному чемпіонаті України (2010-ті рр., фото з сайту: http://groundhopping.in.ua)

Немає коментарів:

Дописати коментар