6 серпня 2022 р.

Хроніка Першого національного з футболу. Ч.8: Нам не страшне і київське «Динамо»

Сказати, що матч 5-го туру національної першості у вищій лізі викликав у Івано-Франківську підвищений ажіотаж – це не сказати нічого. І не дивно, адже в гості до міста з берегів Бистриць завітали самі столичні динамівці!
     Варто наголосити, що до цього моменту «Прикарпаття» і «Динамо» ніколи раніше не зустрічалися поміж собою в чемпіонатах СРСР. Виключеннями були тільки кілька кубкових протистоянь другої половини 70-х – початку 80-х років. Відтак, як засвідчили цифри офіційного післяматчевого протоколу, на невеличкий стадіон «Електрон» переглянути гру обидвох команд зібралося близько 15 000 вболівальників. Це ледь не вдвічі перевищувало кількість доступних для глядачів сидячих місць на трибунах арени...


(малюнок В. Кіндратишина, 1992 р.)

 
     До очного поєдинку клуби підійшли з різним турнірним балансом. Динамівці, як і належало одному із безперечних фаворитів змагань, розташувалися нагорі таблиці. Київські футболісти ділили за очками перші дві позиції з «Буковиною», маючи водночас ще й гру в запасі. Що стосується «Прикарпаття», то його маловтішний нещодавній вояж на східні терени України  вимагав від колективу навіть у двобої проти довголітнього флагмана вітчизняного футболу виривати за будь-яку ціну такі потрібні залікові пункти. Тим паче, що на руку прикарпатцям міг зіграти насичений ігровий календар «Динамо». Адже кияни, окрім змагань у внутрішньому чемпіонаті, паралельно продовжували участь у груповому етапі Кубка європейських чемпіонів (предтечі сучасної Ліги чемпіонів) 1991/1992 рр. Якраз через п’ять днів після зустрічі з «Прикарпаттям» на динамівців чекав непростий виїзний поєдинок з «Бенфікою», і це давало підстави сподіватися, що в Івано-Франківську вони працюватимуть на полі в ощадному режимі.
     Врешті час пригадати як розвивався хід футбольних подій на зеленій галявині переповненого івано-франківського стадіону «Електрон» 27 березня 1992 р. І у цьому нам звично допоможе черговий газетний звіт з матчу першості авторства Ореста Олексишина…

***


     27.03.1992. «Прикарпаття» (Івано-Франківськ) – «Динамо» (Київ) – 0:0.
     Суддя: Я. Грисьо (Львів). 
     «Прикарпаття»: Пироженко, Хомин, Ватаманюк, Русановський (Ковальчук, 72), Мельничук, Лахмай, А. Шулятицький, Романчук, Волосянко, Савка, Русак (Ю. Шулятицький, 88). 
     «Динамо»: Мартінкенас, Безсмертний (Беца, 68), Цвейба, Анненков, Шматоваленко, Грицина, Яковенко, Заєць, Саленко, Волотьок (Ю. Мороз, 46), Шаран. 

     « – Ми програли цей матч, – категорично сказав на початку короткого інтерв’ю головний тренер «Динамо» Анатолій Пузач. – Наші хлопці хотіли, мабуть, добитися переваги за рахунок кращої технічної готовності, а наштовхнувшись на вміло організовані дії добре настроєного на звітний поєдинок суперника, так і не змогли на ходу перебудуватись. Щодо чуток, ніби обидві команди ще до початку зустрічі цілком влаштовувала нічия, то вони на мій погляд, безпідставні…
     Останні слова наставника киян красномовно підтвердив гострий момент, який виник біля їх воріт за хвилину до фінального свистка. Після удару Мельничука м’яч влучив у перекладину. До речі, аналогічну зручну нагоду відкрити рахунок мав наприкінці першого тайму і Савка. Цього разу ворота динамівців також врятувала поперечина. 
     Як правило, перед такими матчами тренери слабшої за ігровим потенціалом та досвідом команди бояться, аби їх підопічні не «перегоріли». З іванофранківцями минулої п’ятниці цього не сталося. Більше того, в багатьох ігрових епізодах вони почувалися упевненіше, ніж суперники. Не зміг, скажімо, сповна розкрити своїх диспетчерських якостей півзахисник «Динамо» Яковенко, бо у середині поля прикарпатці не давали киянам і секунди на перепочинок.
     Шкода лише, що свою помітну ігрову перевагу, особливо після перерви, господарі так і не змогли реалізувати. Адже над командою, яка від матчу до матчу поліпшує власну гру, продовжує висіти невидимий психологічний тягар: позаду вже п’ять зіграних зустрічей, в яких іванофранківці не спромоглися забити жодного м’яча. Коли ж усе-таки їм поталанить це зробити?..»

Орест Олексишин
(газета «Галичина» від 31 березня 1992 р.)

***
     Результати ще трьох чергових поєдинків у другій підгрупі вищої ліги: Дніпро – Металіст 2:1, Зоря-МАЛС – Нафтовик 3:0,  Буковина – СКА 3:1. 

     Таблиця чемпіонату (друга підгрупа) після зіграних матчів 5-го туру:
 
 ІВНПМО
Буковина53207-38
Динамо43106-27
Металіст52126-45
Волинь42114-25
Нива Тр.42114-25
Нафтовик52122-45
Дніпро42024-34
Прикарпаття50320-23
Зоря-МАЛС41033-62
СКА40042-100

     Далі буде…


Фрагмент футбольної програмки матчу «Прикарпаття» – «Динамо»


Фрагмент футбольної програмки матчу «Прикарпаття» – «Динамо»


Головний тренер «Динамо» А. Пузач (фото з сайту: https://zbirna.com)


Динамівці перед стартом єврокубкового матчу з «Бенфікою» (Лісабон, 1 квітня 1992 р.)

Немає коментарів:

Дописати коментар