1 серпня 2022 р.

Хроніка Першого національного з футболу. Ч.7: В гостях – не солодко

Календар вищолігових змагань національної футбольної першості 1992-го було сформовано таким чином, що, як правило, після спарених домашніх матчів (част. 5 і 6) на клуби очікував такий же подвійний гостьовий вояж, або ж навпаки. Відтак на «Прикарпаття» у наступних двох турах чекала неблизька футбольна подорож на східні терени України. Задовольнившись відносно скромними стартовими здобутками у рідних стінах, іванофранківці розраховували тепер поповнити свій турнірний баланс заліковими пунктами в найближчих поєдинках у Харкові та Охтирці.
Стадіони в Харкові (вгорі) та Охтирці (внизу), на яких зіграли свої перші гостьові матчі в чемпіонаті прикарпатці

     З «Металістом», який протягом останніх десяти сезонів представляв Україну у вищій союзній лізі, прикарпатці були знайомі тільки заочно. Востаннє в офіційних матчах ці дві команди зустрічалися на футбольному полі ще в 1981 р. Зрозуміло, що в теперішній заявці харків’ян та іванофранківців нікого з учасників тодішніх двобоїв вже не залишилося. В передматчевих прогнозах у фахівців не викликав сумніву і той факт, хто буде фаворитом у протистоянні «Металіста» і «Прикарпаття». Все-таки харківський клуб мав більш послужний, так би мовити, бекґраунд. Також у господарів соліднішим виглядав і кадровий підбір виконавців. Та й завдання на сезон перед «Металістом» ставилися на порядок амбіційніші, ніж перед «Прикарпаттям».
     Інша справа – охтирський «Нафтовик». З цим колективом прикарпатці неодноразово зустрічалися останніми роками в змаганнях друголігових команд. Більше того, в турнірі 1991 р. саме ці два клуби були у колі головних претендентів на призові місця, і, врешті, здобули такі бажані перепустки до когорти найсильніших вже у прем’єрну національну першість України. Безперечно, що як охтирчани, так й іванофранківці розглядали один одного, як ключових конкурентів у боротьбі за право і на наступний сезон виступати у вищій лізі. Поточний перебіг чемпіонату прогнозував безкомпромісний характер найближчого очного двобою, де кожному було що втрачати.
     У запропонованих нижче невеликих газетних нотатках Орест Олексишин поділився своїми журналістськими враженнями від результатів виступу «Прикарпаття» у виїзних матчах 3 і 4 туру першості…
***

     18.03.1992. «Металіст» (Харків) – «Прикарпаття» (Івано-Франківськ) 1:0 (1:0). 
 Суддя: В. Авдиш (Сімферополь). 
     «Металіст»: Помазун, Касторний, Ланцфер, Панчишин, Пец, Назаров (Єсипов, 46), Хомуха, Кандауров, Аджоєв, Призетко, Колесник (Яловський, 82). 
     «Прикарпаття»: Пироженко, Хомин, Ватаманюк, Волосянко, Мельничук, Ковальчук (Лахмай, 46), А. Шулятицький, Романчук, Ю. Шулятицький (Григорчук, 84), Савка, Русак.
     Гол
: Кандауров (44).  
     На 24-й хвилині Аджоєв («Металіст») і на 42-й хвилині Призетко («Металіст») не реалізували пенальті.
     «<…> Суперники по національному чемпіонату України зіграли матчі чергового третього туру. І тут чи не найбільшої уваги заслуговує зустріч у Харкові, де «Металіст» приймав «Прикарпаття». Уже в першому таймі сімферопольський арбітр Авдиш покарав івано-франківських захисників Ватаманюка і Мельничука, які позиційні помилки «компенсували» грубою грою проти харків’ян, 11-метровими ударами. Але ось парадокс: спочатку Аджоєв влучив м’ячем у стійку воріт, а потім Призетко – в перекладину (!).
     Правда, у гравців досвідченішого «Металіста» нерви виявилися усе-таки міцними, адже буквально за хвилину після другої невдачі їм вдалася цікава комбінація, котру завершив Кандауров.
     Як передав нам по телефону харківський журналіст А. Кузнецов, після перерви прикарпатці (Хомин і Лахмай) могли зрівняти рахунок. Але, на його думку, «Металіст» виглядав солідніше і при потребі міг наростити швидкості, а через це його перемога 1:0 – цілком закономірна».

Степан Олежко (Орест Олексишин)
(газета «Галичина» від 20 березня 1992 р.)


Титулка футбольної програмки матчу «Металіст»  – «Прикарпаття»


Автор переможного гола в складі
«Металіста», гравець національної збірної С. Кандауров (1992 р.)
***
     21.03.1992. «Нафтовик» (Охтирка) – «Прикарпаття» (Івано-Франківськ) – 1:0 (0:0).      
     Суддя
: С. Татулян (Київ). 
     «Нафтовик»: Прохоров, А. Єрмак, Яїчник, В. Єрмак, Сухарєв, Піскун, Попович, Шуршин, Горох (Задорожний, 60), Грачов, Липинський (Захаров, 46). 
     «Прикарпаття»: Пироженко, Хомин, Ватаманюк, Русановський (Ю. Шулятицький, 81), Мельничук, Лахмай, А. Шулятицький, Романчук (Ковальчук, 74), Волосянко, Савка, Русак. 
     Гол: Піскун (80).  
     На 55-й хвилині Шуршин («Нафтовик») не реалізував пенальті.
   
     «Здається, дехто з учорашніх противників ідеї стосовно доцільності національного чемпіонату України починає ковтати гіркі пілюлі. Йдеться насамперед про «Дніпро», який в гостях зазнав  другої невдачі поспіль. 
     На жаль, така ж доля спіткала і гравців «Прикарпаття». Хоча, як нас і поінформували, в Охтирці гості нічим не поступалися футболістам «Нафтовика». А після 55-ї хвилини, коли івано-франківський голкіпер Пироженко парирував 11-метровий удар, пробитий Шуршиним, навіть дістали своєрідний стимул для посилення своєї гри. Однак взяти бодай очко прикарпатцям не вдалося: за вісім хвилин до фінального свистка вони пропустили м’яч у власні ворота.
     Звичайно, трагедії з цих двох поразок івано-франківської команди робити не варто. Але тепер їх турнірне завдання ускладнилося. І вже у наступному поєдинку з київським «Динамо», який має відбутися 27 березня в Івано-Франківську, «Прикарпаттю», мабуть, доведеться ризикувати. Очки конче потрібні».
 
Степан Олежко (Орест Олексишин)
(газета «Галичина» від 24 березня 1992 р.)


«Нафтовик» Охтирка (1992 р.)


Автор переможного гола в складі «Нафтовика» Е. Піскун (1992 р.)
***
     Результати інших матчів 3-го і 4-го турів у другій підгрупі вищої ліги:
Волинь – Дніпро 1:0, Нива Тр. – Зоря 2:0, Нафтовик – Буковина 0:0; 
Волинь – Зоря-МАЛС 2:0, Нива – Дніпро 1:0, Металіст – Буковина 0:0, СКА – Динамо 1:3 

Таблиця чемпіонату
(друга підгрупа) після чергових турів:
 
 ІВНПМО
Динамо33006-26
Буковина42204-26
Металіст42115-25
Волинь42114-25
Нива Тр.42114-25
Нафтовик42112-15
Дніпро31022-22
Прикарпаття40220-22
СКА30031-70
Зоря-МАЛС30030-60

Далі буде…

Немає коментарів:

Дописати коментар