31 липня 2022 р.

Хроніка Першого національного з футболу. Ч.6: Продовження гольової засухи

Після стартової зустрічі з «Волинню» в гості до іванофранківців у другому турі (10.03.1992) завітав ще один представник західноукраїнського регіону «Нива» з Тернополя. Всередині тернопільського колективу, на відміну від прикарпатців, в міжсезоння відбулися суттєві кадрові зміни. На тренерському містку штурвал перебрав у свої руки Леонід Колтун. До цього в останній першості СРСР йому вдалося з волгоградським «Ротором» здобути чемпіонський титул у змаганнях першої ліги. Але волею долі так сталося, що наступний футбольний сезон Л. Колтун розпочав не в союзній і навіть не в російській, а в українській вищій лізі. 
     До «Ниви» новий наставник прибув не з пустими руками, а «прихопивши» кількох своїх далеко не останніх у футбольній справі підопічних з Волгограда. Серед них був і нещодавній тріумфатор Сеульської олімпіади в складі радянської збірної Є. Яровенко, і володар золотої медалі першості СРСР в складі «Дніпра» А. Шох. Та як продемонстрував вищоліговий дебют «Ниви» у національному чемпіонаті (гостьова поразка 1:2 від «Буковини»), часу, відведеного на передсезонну підготовку, для формування боєздатного і злагодженого колективу в Тернополі Л. Колтуну виявилося геть недостатньо. З іншого боку, ще одна невдача в поєдинку проти географічного сусіда і одночасно потенційного конкурента за місце у вищому дивізіоні могла суттєво вплинути на подальші перспективи тернополян в такому швидкоплинному турнірі. Отож, на обидвох суперників на «Електроні» чекало серйозне протистояння. 

     Більше деталей цього західноукраїнського березневого дербі 1992-го у газетному репортажі Ореста Олексишина нижче…

***


     «Прикарпаття» (Івано-Франківськ) – «Нива» (Тернопіль) – 0:0. 
     Суддя:
І. Безуглий (Луцк). 
     «Прикарпаття»: Пироженко, Хомин, Ватаманюк, Гуменяк, Мельничук, Лахмай, А. Шулятицький, Романчук, Ю. Шулятицький (Карібов, 79), Ковальчук (Григорчук, 62), Русак.    
     «Нива»
: Чистов, Буц, Заярний, Покидько, Куліш, Шох (Скала, 37), Парахневич (Рудницький, 79), Горошинський, Полстянов, Проценко, Яровенко. 
     Попереджені: Ю. Шулятицький, Куліш.
 
     «Здається, в цьому поєдинку суперники розділили порівну не тільки два очки. В «активі» кожного – одне попередження. Через травму ще до перерви покинув поле капітан і диспетчер «Ниви» Шох, а у другому таймі таке ж нещастя спіткало Карібова, який після тяжкого перелому вперше вийшов на підмогу партнерам, але тут же потрапив до… «швидкої допомоги», яка постійно чергує на стадіоні. 
     І майже така сама рівновага – у мізерній кількості небезпечних моментів, що могли призвести до взяття воріт. Причому господарі поля, на мій погляд, мали б дякувати спортивній фортуні, яка усміхнулася їм принаймні двічі, коли атаки суперника завершував досить активний форвард «Ниви» Проценко. Зокрема, в першому випадку м’яч влучив у перекладину… 
     Атаки прикарпатців, як і попереднього разу, розвивалися за принципом «якось воно буде». Усе-таки відчувається, що тепер команда не має надійного і впевненого у власних силах організатора колективних дій. А звідси й невиразність тактичного малюнка гри. 
     З цим, до речі, погодився головний тренер «Прикарпаття» Іван Краснецький. Правда, одночасно зіслався на те, що команді не вдається зіграти у своєму найкращому стартовому складі. Причина, звичайно, поважна. Але, з іншого боку, два матчі засвідчили, що порівняно з торішньою весною новобранець вищої ліги втратив у грі свіжість. І тепер багато залежатиме від майстерності тренерів, для котрих, погодьтеся, цей чемпіонат стане не менш серйозним випробуванням ніж для футболістів».
Орест Олексишин
(газета «Галичина» від 12 березня 1992 р.)

***
     Результати ще трьох чергових поєдинків у другій підгрупі вищої ліги: Динамо – Нафтовик 1:0,  СКА – Металіст 0:3, Буковина – Волинь 2:1.

     Далі буде… 
***

Титулка футбольної програмки матчу


«Нива» Тернопіль (1992 р., фото з Фейсбук-сторінки Історія тернопільського футболу)


Прикарпатець Т. Ковальчук (біла форма) у фланговому прориві до воріт
«Ниви» (10 березня 1992 р., фото П. Белея)


Один у полі не воїн: А. Хомин (біла форма) в тісному оточенні оборонців «Ниви» (10 березня 1992 р., фото П. Белея) 


Уперта боротьба з суперниками за домінування в середині поля хавбеків «Прикарпаття» Т. Ковальчука, Ю. Шулятицького і А. Хомина (10 березня 1992 р., фото П. Белея)

Немає коментарів:

Дописати коментар