15 січня 2021 р.

Перша спеціалізована ДЮСШ з футболу на Прикарпатті

Коли 45 років тому, у січні 1976-го, на базі нечисельних груп футбольної підготовки при команді першої союзної ліги івано-франківського «Спартака» створювалася перша на той час в області спеціалізована школа олімпійського резерву, це стало неабиякою подією у спортивному житті краю. Через п’ять років у результаті передачі команди майстрів разом зі спортшколою на баланс місцевого заводу «Позитрон» обидві змінили свою назву на «Прикарпаття». Слід зауважити, що за час своєї роботи в останній чверті минулого століття тренери СДЮСШОР «Спартак» / «Прикарпаття» спільно з підопічними ставали переможцями першостей всесоюзних спорттовариств «Спартак» і «Зеніт», а також неодноразово тріумфували у чемпіонатах України. Серед інших, ця школа дала путівку у світ професійного футболу таким знаним і поза межами Івано-Франківщини майстрам шкіряного м’яча, як Ярославу Думанському, Ігорю та Миколі Юрченкам, Валентину Москвіну, Василю Гуменяку, Миколі Волосянку, Петру Русаку, Олегу Рипану, Анатолію Редушку, Василю Тофану. У різний час азам спортивної майстерності кілька поколінь юних футболістів краю тут навчали: Мирослав Думанський, Степан Рибак, Юрій Шайкін, Борис Пазухін, Іван Краснецький, Річард Гуцуляк, Ярослав Притула, Петро Кушлик, Тарас Белей, Степан Балан, Михайло Гнатишин, Віктор Козін, Володимир Мельниченко, Микола Пристай, Михайло Мойсей, Валерій Голубцов, Ярослав Павліський, Віктор Поптанич…
      Чималою мірою основні віхи з історії СДЮСШОР «Спартак» / «Прикарпаття» можна відслідкувати із журналістських матеріалів різних років авторства Ореста Олексишина. У них він висвітлював не лише перемоги і успіхи шкільних наставників та їхніх учнів, але й робочі будні та проблеми з життя навчального закладу. Сьогодні ж запропонуємо вашій увазі публікацію 1976 року, у якій Орест Олексишин розповів про перші кроки футбольної СДЮСШОР у Івано-Франківську…

      «Минулого літа тренери групи підготовки, що працювала при івано-франківському «Спартаку», опинилася в досить скрутному становищі. От-от мала стартувати всесоюзна першість серед сімнадцятилітніх юнаків, а одягнути футболки не було кому. Довелося позичати мало не півкоманди в інших колективах міста, випускати на поле значно молодших гравців. То хіба можна після цього дивуватися, що з свого найближчого тилу команда майстрів протягом останніх семи років майже не діставала поповнення?
Ми не випадково говоримо про групу підготовки в минулому часі. Півроку тому її ліквідували. А на початку січня в «Спартаку» появилася спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа з футболу. Очолив її відомий в області фахівець, майстер спорту Мирослав Іванович Думанський.
      Та уже в перші дні роботи директор нової школи зіткнувся з серйозними труднощами. Крім колишніх гравців «Спартака» Степана Балана, Івана Краснецького та Юрія Шайкіна, які нині працюють разом з Думанським, передбачено внести у штат ще трьох тренерів. Але досі цього питання не вирішили. Хвилює директора й таке: кошти для потреб школи ніби й асигнували, а використовувати їх ще не можна.
      Відкриття спеціалізованої ДЮСШ – не просто чергова зміна вивіски. У порівнянні з колишньою групою підготовки якість тренувального процесу в «стінах» школи повинна бути набагато вищою. Але в даному випадку вимагати цього «стрибка» від тренерів було б недоречно.
      Школа виникла, по суті, на голому місці. Ще в ті роки, коли існувала група підготовки, велися дебати щодо створення окремої навчальної бази для юних футболістів. Від розмов перейшли до діла. Біля стадіону «Спартак» вирубали частину саду, що не плодоносив, поставили на цій поляні двоє воріт і зробили… тривалий перекур.
Нещодавно, здається, цей багаторічний тайм-аут завершився. Але роботи по обладнанню поля з тирсовим покриттям ведуться так повільно, що ніхто не скаже точно, коли воно буде служити футболістам. Поки ж що тренери подають своїм вихованцям уроки майстерності на асфальтовій доріжці довкола трибун. На центральне поле стадіону їх не пускають – хіба що наймолодших на півгодини для показової гри перед черговим матчем команд майстрів. Більше пощастило деяким футболістам старшої вікової групи, які на чемпіонаті області захищають кольори «Електрона» і, таким чином, здобули право тренуватися на стадіоні приладобудівного заводу. Але, безперечно, це не вихід із становища. Уже тепер треба подумати й про те, щоб 120 футболістів спеціалізованої школи взимку мали дах над головою.
На останньому пленумі обласної федерації футболу було порушено актуальне питання. Суть його ось у чому. В Івано-Франківську, крім спеціалізованої футбольної ДЮСШ «Спартака», існує також відділення футболу при ДЮСШ №2 міськвно. Це утруднює роботу тренерів, особливо спартаківців (їхні контакти із загальноосвітніми школами, природно, не такі міцні), по відбору перспективних хлопчиків. А якщо об’єднати всіх юних футболістів обласного центру в одній спеціалізованій школі? При бажанні заради корисної справи міжвідомчі бар’єри можна подолати.
Реалізація цієї пропозиції – в майбутньому. А тепер основне завдання обласної ради ДСТ «Спартак» – допомогти своїй футбольній школі міцно стати на ноги
».
О. Олексишин м. Івано-Франківськ
(газета "Прикарпатська правда" від 23 червня 1976 р.)


Тренерсько-викладацький склад
СДЮСШОР «Спартак» / «Прикарпаття» (Івано-Франківськ) останньої чверті ХХ ст.
На фотоколажі (зліва направо): верхній рядМирослав Думанський, Степан Рибак, Юрій Шайкін, Борис Пазухін; середній ряд Іван Краснецький, Степан Балан,Тарас Белей, Віктор Козін; нижній ряд Володимир Мельниченко, Михайло Гнатишин, Микола Пристай, Віктор Поптанич


Хокейна коробка на території івано-франківського стадіону "Кристал", що часто слугувала місцем для проведення занять різним віковим групам СДЮСШОР з футболу; на задньому плані ліворуч
– двоповерхова споруда, у якій знаходилися адміністративні приміщення школи, роздягалки для учнів і міні-басейн (серед. 1970-х рр.)


Запасне поле центрального міського стадіону в Івано-Франківську, яке від середини 1980-х стало основним тренувальним майданчиком для учнів СДЮСШОР "Прикарпаття" (фото з сайту https://match-rv.at.ua, 2012 р.)


Команда СДЮСШОР "Прикарпаття" 1968 р.н. – переможець першості Центральної ради ВСТ "Зеніт". В центрі кадру у верхньому ряді, відповідно 6-7-8 ліворуч,
голова спортклубу "Кристал" заводу "Позитрон" І. Гергелюк, головний тренер команди Ю. Шайкін і директор СДЮСШОР М. Думанський (фото з сайту https://imp.if.ua, Івано-Франківськ, 1985 р.)


Команда СДЮСШОР "Прикарпаття" 1972 р.н. зі своїми наставниками Р. Гуцуляком і Т. Белеєм (фото з сайту https://report.if.ua, серед.1980-х р.)


Команда СДЮСШОР "Прикарпаття" 1974 р.н. (в центрі кадру) – переможець змагань з міні-футболу на приз СК "Кристал", присвячених 325-річчю міста Івано-Франківська. Нагороди вручають директор школи М. Думанський і тренер-викладач Р. Гуцуляк (24.05.1987 р.)


Пам'ятна медаль за перемогу в фіналі футбольної першості Івано-Франківської області серед учнів ДЮСШ у травні 1988 р. команди СДЮСШОР "Прикарпаття" 1974 р.н.


Учень футбольної СДЮСШОР у почесній якості "подавальника м'ячів" обслуговує поєдинок першості України у вищій лізі за участі команди майстрів "Прикарпаття" (фото Т. Яковина, друга пол. 1990-х рр.)

Немає коментарів:

Дописати коментар